سخنگوی شورای شهر آستانهاشرفیه در پی انتشار خبر (درختان چنار، اولین قربانیان عملیات پیادهروسازی رینگ حرم آستانهاشرفیه) طی تماسی با دفتر خبری جلال شرق در پاسخ این سؤال که قطع درختان چرادرشب انجام شد گفت: اجرای این پروژه (قطع درختان) در شب یکی از نقاط مثبت شهردار است.
به گزارش جلال شرق ، حسن امیدوار بابیان اینکه قطع درختان بخشی از اجرای پیاده راهسازی رینگ دور حرم مطهر بود، افزود: شهردار توانسته است بدون اینکه مزاحمتی برای بازاریان و مردم به وجود بیاورد این کار را در شب انجام دهد.
وی در خصوص هماهنگی اجرای طرح توسعه حرم و طرح پیادهروسازی حرم اظهار داشت: اجرای عملیات این رینگ هیچ ربطی با بازگشایی خیابان اجرای طرح توسعه حرم ندارد.
سخنگوی شورا شهر درباره جزئیات پروژه ادامه داد: پیاده راهسازی دور حرم آن مسیری که با مسیری که میخواهد بازگشایی شود جدا از رینگ حرم است دو پروژه مستقل از هم انجام میگیرد و چگونگی اجرای کار در اختیار خود شهردار قرار گرفت که خودش بیاید درختان را کارشناسی بکند با توجه به کارشناسان خود آن ریشههای درختان برای پیادهروسازی که مشکل به وجود میآورند یا نه، بررسی کند و مطمئناً با توجه به درختانی که دارای ریشه عمودی هستند و در یک مسیر درختانی که میتوانند قرار بگیرند در آینده جایگزین درختان چنار خواهند شد.
امیدوار در خصوص دکههای دور حرم گفت: اجرای رینگ پیادهروسازی که از سمت مغازه صداقت دور حرم شروع و تا کفش بلا ادامه دارد در این مسیر ما دکه نداریم اما از سرویس بهداشتی یک سری دکههای چوبی داریم که ما معتقدیم که باید جمع شوند ولی آنان هم کسبه هستند و باید فکری برای آنان هم کرده شود اما این دو بخش مجزا از هم است و این کاری نیست که الآن باید انجام میگرفت ویکی از بحثهایی که با مهندس شفیعی شهردار اسبق داشتیم کندی اجرای پروژههای شهری بوده است.
سخنگوی شورا ادامه داد: شما در پشت حرم آن فرش و موزاییکی که قرار بود نصب شود یک سری کارها از سوی شهردارانجام گرفته بود اما اجرای این طرح که به عرض ۵/۲ متر در ۵۰ متربود خودش یک ماه طول کشید که باعث نارضایتی همان مغازهداران شده بود که این چه پروژهای است که شروع کردید و اینقدر طول کشید بنابراین همه باید کمک کنیم به سلیمانی که انشا الله پروژههای شهرهای در جهت ارائه خدمت به مردم بهتر انجام دهد.
وی در خصوص اطلاعرسانی به شهروندان از طریق برنوشته در اجرای پروژهها اظهار داشت: ما موافق هستیم آن چیزی را که قرار است درجایی اتفاق بیفتد و مردم به آن اشراف داشته باشند و یا اینکه درختانی قطع شود و چه اتفاق جدیدی میخواهد رخ دهد و چه المانهای در آنجا استفاده گردد من بهشخصه معتقدم که شهردار برنوشته کرده و در دو طرف اجرای پروژه نصب کند.
سخنگوی شورای شهر درباره سد معبری که مغازهداران بعد از پیادهروسازی بهویژه در همین خیابان ضلع جنوبی که اجرای پروژه است فضای را اشغال میکنند افزود: ما یک پروژهای را در بازار روز شماره ۲ با همکاری شهرداری انجام دادیم و هدف ما این است که از وضعیت سد معبر آن را دربیاوریم و ما در بازار شماره ۲ از وضعیت قبلی خارج کردیم و با سنگ و موزاییک کردن و حدود ۸۰ سانتیمتر جلوی مغازهها را حریم در نظر گرفتیم و با خط سفید مشخص کردیم که از ایشان خواستیم که درنهایت ۸۰ سانتیمتر حق استفاده از پیادهرو را استفاده کنند بهطوریکه نوار سفیدرنگ دیده شود.
وی ادامه داد: من معتقدم که یکی از مشکلات در سطح شهر در همین بازار است که باید برای رعایت حقوحقوق همه شهروندان رعایت پیادهرو را کنند که امروز کمرنگ است از رسانه هم این انتظار داریم که در این بخش به ما کمک کند و ما صرفاً بخواهیم تحکمی برخورد و یک نفر را بالای سرشان نگهداریم بهمحض عدم رعایت از خط سفید بساط شمارا جمع خواهیم کرد این تدبیر جواب نخواهد داد.
وی تصریح کرد: شاید در یک مرحله بیایم و درباره سد معبر این کار را انجام دهیم وبا آنان قانونی برخورد کنیم مطمئنا این کار را خواهیم کرد ولی واقعیت این است که فرهنگ عمومی را بالا ببریم و مغازهداران ما حقوق شهروندی را رعایت کنند و آگاه باشند که مردم دارای حقوحقوقی هستند و باید حریم مردم را رعایت کنند و محترم بشمارند.
وی درباره پیاده راهسازی اطراف حرم در اجرای این طرح گفت: حتما بعد از اجرای پروژه ما یکبخشی را پیادهرو داریم و قسمت وسط آن پیاده راه خواهد بود و پیاده راه طبق تعریفی که برایش است محل تعاملات اجتماعی است که آن چیزی که برتری دارد پیاده است نه وسیله نقلیه و مطمئنا در آینده حضور وسیله نقلیه در آنجا کمرنگ خواهد شد.
سخنگوی شورا در پایان گفت: از رسانهها و مردم آستانهاشرفیه انتظار داریم که مطمئن باشند که تمام تلاش شورا و شهرداری در جهت ارائه خدمات شایستهتر در درجه اول به شهروندان و دوم آنانی که به شهر ورود میکنند است.
و
وقتی آدم ها یک شبه دکتر می شوند، جراحی شبانه شهر امری مرسوم خواهد بود!
دوستانی که از تعریض خیابان دم می زنند و فرار از ترافیک، کمی کلاه خود را قاضی کنند ببینند که چه پیاده رویی است که دو عابر از کنار هم نمی تواند رد شود؟! برای شهری که داعیه مذهبی بودن دارد جای بسی تاسف است.
قطع درختان قدیمی نیز در قاموس عقب افتاده ترین شهرها نیز یافت نمی شود. امروزه در پی گسترش های شهری، کندن درخت و نقل و انتقال آن مطرح است و نه قطع آن.
در شهری که سرانه فضای سبز آن از شهرهای کویری کمتر است،
در شهری که بلوار تازه تاسیس اش (بلوار امام حسین علیه السلام) قابلیت عبور دو خودرو از کنار هم را ندارد،
مسئولین یک شبه دکتر می شوند و در تفکر عصر حجر سیر میکنند.