انواع کپسول آتشنشانی و نحوه استفاده از آنها
یکی از تجهیزات خاموشکننده ضروری که در هر مکانی میبایست وجود داشته باشد، کپسول آتشنشانی است. محتویات این محصولات در مخزنهایی به شکل استوانه، تحت فشار زیاد ذخیره شدهاند.
به گزارش جلال شرق به نقل از شرکت ایمن تیام سپاهان، شما میتوانید با کمک مواد مخصوص درون کپسول آتشنشانی و همچنین بهکارگیری و استفاده صحیح از آن، از پیشروی و شعلهور شدن حریق جلوگیری کنید. به طور کلی اجزا و قسمتهای مختلف این تجهیزات عبارتند از:
لازم است بدانید که آتشسوزی نیز وابسته به موادی که در حال سوختن است، در کلاس یا ردههای مختلف قرار میگیرد. از این رو انواع مختلفی از کپسولهای آتشنشانی تولید شدهاند تا امکان خاموش کردن هر کلاس از حریق باشد. شما میتوانید با داشتن آگاهی کامل از محتویات این محصولات، طرز عملکرد و شیوه استفاده از آنها، انتخاب متناسب با نیازتان انجام دهید.
کپسولها با توجه به نوع مواد خاموشکنندهای که درونشان وجود دارند، دارای مشخصات و عملکرد متفاوتی هستند.
خاموشکنندههای گازی
قدرت پرتاب این نوع از کپسولها بین ۲ تا ۴ متر است، به همین منظور باید تا حدی به آتش نزدیک بود تا بتوان آن را مهار کرد. زمانی که طول میکشد تا مواد خاموش کننده تخلیه شوند، ۱۶ ثانیه است. هزینه شارژ این سیلندرها نسبت به نوع پودر و گاز ارزانتر میباشد و همچنین این نوع سیلندر باید عاری از هرگونه جوشکاری میباشد. سیلندرهای co2 بدون مانومتر هستند به این علت که فشار داخل سیلندر ثابت میباشد.
خاموشکنندههای گازی به دلیل نداشتن مواد شیمیایی، در مکانهای سربسته و آتشسوزیهای نوع B و C که مرتبط با تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی هستند، مورد استفاده قرار میگیرند. دلیل آن نیز به خاطر عدم هدایت الکتریسیته و نماندن باقیمانده مواد خروجی، روی وسایل و ابزارهای موجود است. اگر از این نوع خاموشکننده در فضاهای باز استفاده کنید، ممکن است به دلیل پراکندگی گاز، عملکرد خوب و مناسبی را در زمینه خاموش کردن آتش از خود نشان نمیدهد.
خاموشکنندههای آبی
عامل فشار در این نوع از خاموشکننده، نیتروژن (ازت) و تحت فشار محسوب میشوند که دارای مانومتر (درجه) میباشد که با فشار کاری ۵/۱۷ بار تحت فشار قرار گرفته است و بعد از هربار استفاده قابلیت شارژ مجدد را دارد.
تمام مواد موجود در سیلندر این نوع خاموشکننده طی ۲۰ ثانیه خارج میشوند. از خاموشکنندههای آبی برای اطفاء حریق لوازم چوبی، پارچه، مبل و موارد دیگر استفاده میکنند.
انواع کپسول آتشنشانی و نحوه استفاده از آنها
خاموشکنندههای پودر و گاز (پودری)
خاموشکنندههای پودری یکی از در دسترسترین، مؤثرترین و پرکاربردترین نوع از تجهیزات خاموشکننده به شمار میآیند که معمولاً برای اطفاء حریق مایعات و فلزات اشتعالآور، آتشسوزیهایی که داری وسعت زیاد هستند و همچنین آتشهایی که منشأ الکتریکی دارند، به کار برده میشوند؛ از این رو برای انواع ردههای آتش از نوع A تا D مناسب هستند.
پودرهای متفاوتی که در مخازن آنها قرار میگیرند، یکی از عوامل تفاوت میان انواع آنها است.
قیمت کپسول آتشنشانی پودر و گاز با توجه به ظرفیتهای متفاوتی که دارد، متغیر است اما به طور کلی هزینهای که بابت خرید این نوع از خاموشکننده نسبت به مدل گازی پرداخت میکنید، کمتر است.
انواع کپسول آتشنشانی و نحوه استفاده از آنها
خاموشکنندههای فوم
از انواع خاموشکننده فومی برای اطفاء حریق مایعات قابل اشتعال یا آتشسوزیهای کلاس B استفاده میکنند. باید توجه داشته باشید که فوم و آب میتوانند روی وسایل خاصی مانند تجهیزات برقی اثر منفی بگذارند و به ساختارشان آسیب وارد کنند؛ به همین دلیل نباید از خاموشکنندههای فوم و آب برای هر نوع از کلاسهای آتشسوزی استفاده کرد. عملکرد کپسولهای کفی یا فومی مانند پتو است. در واقع مواد آن سریعاً روی سطح آتش قرار میگیرند و مانع از رسیدن اکسیژن به آن میشوند.
قیمت کپسول آتشنشانی کف (فوم) به دلیل تغییرات هزینه تأمین آن و مقدار فوم مورد استفاده متغیر است.
خاموشکنندههای بیوورسال
این نوع خاص و تقریباً جدید از کپسولهای آتشنشانی، دارای مشخصههای ویژهای هستند که استفاده از آن را برای انواع آتش جامدات، مایعات، کاغذ، پارچه، چوب، روغن و تینر امکانپذیر کرده است. اهمیت به محیط زیست و عدم رساندن آسیب به آن، جلوگیری از اشتعال دوباره آتش، عدم خورندگی وسایل، قابلیت اطفاء حریقهای وسیع، متوقف کردن چهار عامل اکسیژن، حرارت، سوخت و زنجیره آتش از جمله ویژگیهایی است که کپسولهای آتشنشانی بیوورسال از آن برخوردارند.
تا کنون دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است