بر خلاف دو سال گذشته که دولت لایحه بودجه کشور را در موعد مقرر به مجلس شورای اسلامی می رساند، امسال به نظر می رسد که چنین اتفاقی نیفتد. نمایندگان مجلس این تاخیر را با برخی از اختلاف نظر دولت و مجمع تشخیص مصلحت در مورد برنامه ششم که بناست با لایحه بودجه تقدیم مجلس شود، بی ارتباط نمی دانند.
به گزارش جلال شرق ، شنیده ها حاکی از آن است که هنوز مراحل تدوین لایحه بودجه ۹۵ نهایی نشده و این امکان هست که بر خلاف دو سال گذشته، بودجه امسال نیز با تأخیر به مجلس شورای اسلامی برسد.
هرچند انتظار میرفت طبق وعده قبلی و به روال دو سال گذشته، لایحه بودجه سال آینده نیز در زمان قانونی و یکشنبه (همزمان با ۱۵ آذر ماه) به مجلس ارائه شود، بنا بر آنچه برخی مقامات اعلام کردهاند، ارائه بودجه به اوایل دی ماه موکول شده است.
بنا بر اخبار موجود، قرار بود بودجه روز یکشنبه از سوی هیأت دولت بررسی و چارچوب کلی آن تأیید شود، ولی گویا چارچوب بودجه به تصویب نرسیده و به یکشنبه هفته آینده موکول شده است.
از سوی دیگر، گویا با توجه به تأکید دولت برای ارائه همزمان لایحه برنامه ششم توسعه همراه با لایحه بودجه ۱۳۹۵، این موضوع نیز در تأخیر ارائه لایحه بودجه بیتأثیر نباشد؛ اما به گفته مسئولان، هنوز احکام برنامه در هیأت دولت نهایی نشده و شاید یکی از دلایلی که باعث تأخیر در ورود بودجه امسال به مجلس شده، همین موضوع باشد.
با این حساب، این نخستین بار از عمر دولت یازدهم خواهد بود که بودجه با تأخیر به مجلس می رود. حال آنکه پیش از این، دولت روحانی توانسته بود در موعد مقرر، بودجه سنواتی را به دست نمایندگان برساند.
البته تأخیر در ارائه بودجه امسال، تنها تأخیر دولت نیست، چون قرار بود، برنامه توسعه ششم نیز در شهریور امسال به مجلس برسد و بودجه امسال نیز با توجه به سیاست های برنامه ششم توسعه تدوین شود، ولی دیرکرد در ارائه برنامه باعث شده تا دولت از برنامه های خود عقب بماند.
برخی نمایندگان مجلس بر این باورند که بودجه سال ۹۵ در دولت به مراحل نهایی خود رسیده، ولی چون هنوز لایحه برنامه ششم نهایی نشده، دولت در انتظار اتمام برنامه ششم توسعه است.
همچنین برخی دیگر از نمایندگان بر این باور هستند که دلیل ناتمام بودن برنامه ششم توسعه، وجود برخی اختلاف نظرها بین دولت و مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده و شاید یکی از دلایلی که رئیس جمهور حاضر به شرکت در جلسات مجمع در روزهای گذشته نبوده، همین موضوع باشد.
محمدباقری بناب، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره تأخیر در بودجه امسال می گوید: فشردگی برنامه های دولت در ماه های پایانی باعث شد تا بودجه بموقع به مجلس نرسد.
وی گفت: این احتمال هست که دولت در انتظار نهایی شدن برنامه ششم توسعه باشد تا بعد از نهایی شدن این لایحه، تغییراتی را در لایحه بودجه متناسب با برنامه توسعه اعمال کند.
همچنین دکتر جلیلی در این باره اظهار داشته است: از آنجایی که امسال، سال آخر برنامه پنجم بود و بر اساس زمان بندی، قرار بود شهریور ماه این برنامه به مجلس ارائه شود، به دلیل تأخیر انجام شده تا کنون این اتفاق نیفتاده است.
وی در ادامه یادآور شد: اما مجلس این آمادگی را دارد، با توجه به اهمیت موضوع، لایحه بودجه و لایحه برنامه ششم توسعه را همزمان در کمیسیون های تلفیق انجام دهد. کمیسیون برنامه و بودجه ـ که محوری ترین کمیسیون در خصوص این موضوع است ـ تقسیم کار لازم را در این خصوص انجام داده و آماده ارائه لایحه از سوی دولت است.
این نماینده مجلس در خصوص برخی ابهامات در مورد اختلاف دولت و مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام، لایحه برنامه را تنظیم نمی کند، بلکه سیاست های لایحه را تعیین می کند. بر اساس قانون، سیاست های برنامه توسعه باید از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین و بعد از تأیید رهبری به دولت ابلاغ شود و مبنای کار دولت در تدوین لایحه شود.
این نماینده در پایان خاطرنشان کرد: شاید دیدگاه های دولت در تدوین لایحه برنامه ششم، در بحث سیاست گذاری مورد توجه مجمع تشخیص قرار نگرفته و این باعث شده است تا بین دولت و مجمع اختلاف نظر پدید آید./ تابناک
تا کنون دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است