مواضع تازه علی لاریجانی درباره زمان لازم برای ثمر دادن برجام، این باور را برای برخی ناظران متبادر ساخته که آیا سیاستمدار نیز قائل به امکان ایجاد تغییرات مثبت اقتصادی در کوتاه مدت نیست یا صرفاً در یک تاکتیک سیاسی، برای حمایت از دولت یازدهم در این مقطع حساس شکلگیری مجلس آینده، تحقق تحول اقتصادی را به زمانی که در عمر این دولت نمیگنجد، موکول کرده است؟
به گزارش جلال شرق به نقل از «تابناک»، علی لاریجانی در تازهترین موضعگیریاش درباره شرایط اقتصادی کشور به صراحت عنوان کرده است: «برون رفت از مشکلات زیاد ناشی از تحریم از دهه گذشته در کشور و در نتیجه آن رکود به تولید و اقتصاد خسارات بسیاری وارد کرده که جبران آن، زمانبر است. اگر بخواهیم مشکلات فعلی کشور را رفع و شرایط را برای آبادانی فراهم کنیم، باید رشد اقتصادی داشته باشیم و تحقق این مهم هم مستلزم تولید محوری است».
موضع تازه لاریجانی یادآور اظهارات بسیاری از دولتمردان است که ابتدا بر همان شعار تحول اقتصادی ظرف صد روز تأکید داشتند، سپس رفع مشکلات اقتصادی را مستلزم دستیابی به توافق هستهای و رفع تحریمها نمودند و اکنون از زمانی طولانی برای تغییرات مثبت اقتصادی و عینیت یافتن این تغییرات برای عموم مردم سخن به میان میآورند.
هرچند از برخی مسئولان، انتظاری .جز وعدههای بیسرانجام پیرامون تحول اقتصاد ایران نمیرود و با وجود شعار سال، امید جدی به برخی کارگزاران کشور برای اقدام و عمل اثربخش در حوزه اقتصادی وجود ندارد، اینکه علی لاریجانی نیز با این گروه همراه شود و اعتبارش را بر دفاع از مجموعهای صرف کند که وعدههای اقتصادیشان هیچ سررسیدی ندارند، چندان قابل هضم نیست.
آنچه مسلم است، همان گونه که پیش.تر اشاره شد، عقبه انتخابهای سیاسی مردم، تصمیمات و رویکردهای اقتصادی است و پس از چالشهای اقتصادی در چند سال اخیر، این دغدغه به عنوان اصلیترین معیار انتخاب برای طیف وسیعی از مردم مدنظر قرار گرفته و طبیعتاً بهبود شرایط کسب و کار و رونق اقتصادی میتواند در جهتدهی به نگاه سیاسی مردم تأثیر عمیقی داشته باشد؛ اما وقتی توان تغییرات بنیادین وجود ندارد، میتوان با دوره حسِ تعلیق به وجود آورد.
اگر نگاه بلندمدت به بهبود فضای اقتصادی داشت و مردم را به امید تحول طی پنج یا شش سال آینده در حسِ تعلیق نگه داشت، عملاً بخشی از افکار عمومی خود را ملزم میدانند که حتی سیاسی برخی را برای چهار سال دیگر تمدید کنند، بدون آنکه در چهار سال اول، اتفاق مهمی در سفره مردم اتفاق افتاده باشد و تحول از نمودارها خارج شود و در کسب و کار مردم قابل لمس باشد.
این در حالی است که بنا بر نظرسنجی نوروزی «تابناک»، طی پنج روز ۳۲۵۴۵ تن در آن شرکت کردند، ۶۱٫۴۷ درصد مردم یعنی قریب به اتفاق رأی دهندگان، همان دغدغهای را داشتند که رهبر انقلاب به عنوان شعار سال انتخاب کرد و در واقع خواستار بهبود سریع شرایط اقتصادی در سومین سال دولت یازدهم و نخستین سال دوران پسابرجام شدند.
دوران پسابرجام، دوران کار سخت و نفسگیر است؛ دورانی که شاید شبیه به مسابقه «سنگنوردی سرعت» باشد. هرچند تجربه و تخصص در پیمودن سریع مسیر بسیار مهم است، برای سریع رسیدن به هدف، باید نیروی جوانی و اراده مستحکم داشت؛ بنابراین، پیرمردهایی که انگیزهای ندارند، محال است بتوانند به ارتفاع برسند، حتی اگر دوستانشان دست روی کرنومتر بگذارد و تا ابد به ایشان وقت دهند.
البته شاید یک دوست نه از بابت رفاقت، بلکه برای حفظ مسئولیت کرنومتر، چنین اقدامی را در حق پیرمردها کند. در این بازی شاید کرنومتر موقتاٌ در دست مسئولش بماند، ولی قطعاً پیرمردها به بالای دیوار سنگی نمیرسند. باید دید در سربالایی پسابرجام در سایه چنین زمانخریدنهایی، پیرمردها اساساً توان کار کردن را دارند؟!
تا کنون دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است